Машинните поръчки в Япония през декември са отбелязали първия си спад от три месеца насам, сочат изнесени официални данни.

През последния месец на миналата година поръчките във втората най-голяма световна икономика са се понижили с 0.7% на месечна база, като резултатът бе широко очакван от анализаторите.

Причините за спада на машинните поръчки са в забавянето на корпоративните разходи на компаниите, които могат да доведат до всеобщо забавяне на азиатската икономика.

Данните доведоха до поевтиняването на йената спрямо останалите основни валути. Щатският долар поскъпна до 121.34 йени за долар в сравнение с нивата му от около 121.10 йени за долар преди изнасянето на резултата.

Негативният резултат кара още анализаторите да не очакват централната банка на страната да прибегне до повишение на краткосрочните лихви, което би наранило икономиката на страната.

Последни проучвания сочат, че едва 34% от анализаторите прогнозират, че Японската централна банка ще повиши равнището на лихвите през този месец в сравнение с 40% преди оповестяването на данните.

Спадът на машинните поръчки става реалност на фона на ръста им от 3.8% през ноември на месечна база.

Крайните данни за ръста на японската икономика през четвъртото тримесечие ще бъдат оповестени на 15 февруари, като средните очаквания на инвеститорите са за ръст от 3.8% на годишна база.

За настоящата година специалистите прогнозират обаче, че ръстът на японската икономика ще се забави до 1.8% в сравнение с очаквания за миналата година - 2.1%.