Руският премиер Дмитрий Медведев нареди на Централната банка на страната да интервенира на валутния пазар, за да поддържа макроикономическата стабилност в страната и за да подкрепи рублата, която тази седмица падна до равнища, недостигани от икономическата криза през 2009 г.

Има правила и банката трябва да ги съблюдава, включително относно валутния коридор, в която се движи рублата, заяви Медведев на съвещание, посветено на проблемите на финансовите пазари.

Интервенциите трябва да се засилят, като, разбира се, се държи сметка за глобалното икономическо състояние, тенденциите в Европа и по отношение на суровините, посочи Медведев, цитиран от руските агенции.

Политиката на Руската централна банка е да поддържа рублата в границите 32.15 – 38.15 рубли във валутен коридор, установен от кошница валути, включваща еврото и долара (в съотношение 55% за долара и 45% за еврото), и ако е необходимо да се намесва на валутните пазари, съобщава БГНЕС.

Тази седмица рублата рязко падна и достигна нива невиждани след кризата през 2009 г. Това се дължи на нежеланието на инвеститорите да поемат рискове заради тревогата им за ситуацията в зоната на еврото и на поевтиняването на петрола.

В петък директорът на Руската централна банка Сергей Игнатиев заяви, че банката неведнъж се е намесвала на пазарите - в петък с 200 милиона долара - и че ситуацията се развива в зависимост от курса на черното злато. По думите на Игнатиев общото положение е под контрол.