Мексиканското песо поевтиня с най-много сред основните валути, след като от Федералния резерв на САЩ дадоха индикации, че няма да се съобразяват със спада на развиващите се пазари при ограничаването на стимулите за щатската икономика.

Мексиканската валута падна с 1.7% до 13.1879 песо за долар. Спадът при песото днес е най-голям сред всичките 31 най-търгувани валути спрямо долара.

Развиващите се държави ще трябва да се пригодят към ограничаването на стимулите, заяви преди няколко дни Денис Локхард, президент на подразделението на Федералния резерв в Атланта.

Управителят на Централната банка на Мексико Агустин Карстенс беше помолил Фед да изясни плановете си за ограничаването на изкупуваните всеки месец държавни облигации на стойност 85 млрд. долара.

Песото също така пада поради опасенията, че протестите около образователната реформа в страната ще затруднят президента Енрике Пеня Нието да прокара реформи в енергийните закони.

Лихвата по мексиканските облигации, деноминирани в песо с падеж през 2024 г., нараснаха със седем базисни пункта, до 6.26% днес.

Лихвите докоснаха рекордно ниско ниво на 9 май отчасти заради очакванията, че Пеня Нието ще успее да прокара законодателни промени за стимулиране на икономическия растеж. Оттогава лихвата е скочила с 1.78 процентни пункта.

Президентът на подразделението на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в интервю за Bloomberg, че щатската икономика е основната обект на прилаганата монетарна политика.