Мексико е на път да спечели милиарди долари от спада в цените на петрола. Правителството на страната се хеджира срещу спад в цената на черното злато, купувайки пут опции при средна цена от 49 долара за барел.

Финансовата операция бе направена след серия от сделки с големи инвестиционни банки, сред които Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. Към днешна дата страната, която е втората най-голяма икономика в Южна Америка - след Бразилия, е на плюс от около 3.3 млрд. долара.

Преди година Мексико излезе на печалба от 6.4 млрд. долара, което би означавало, че за първи път в историята ще отчете двегодишен значителен доход от движението в цените на петрола.

„Правителството на страната се справя много добре, закупените пут опции помагат на икономиката на страната да се справя в ситуацията с понижените цени на петрола, но това е само временно решение и Мексико не може да разчита на подобни сделки завинаги. Това просто дава повече време на правителството да помисли за най-добрия възможен начин да съкрати разходите си", споделя главният икономист на Bank of America Карлос Капистран.

През 2015 г. Мексико закупи пут опции при цена на петрола от 49 долара за барел, даващи й правото, но не и задължението, да продава на тази цена. Банките, продали опциите, също са се хеджирали на фючърсния пазар, пише Bloomberg.

Първата година, в която страната предприе подобно действие, бе през 1990 г., но до момента не са отчитани две последователни години на печалби.



Хеджът е със срок от 1 декември 2015 г. до 30 ноември 2016 г. и е върху 212 млн. барела петрол. Т. нар. „мексиканска кошница“ е индекс, включващ различни видове петрол, който в момента се търгува на ниво от 32.40 долара за барел.

Ако цената на петрола не отчете почти двоен ръст от настоящите си нива (към момента цената на щатския лек суров петрол се търгува на нива от около 40-41 долара за барел, или с 22% по-ниско спрямо началото на юни) до около 80 долара за барел до края на ноември, Мексико ще може да приключи финансовата операция на печалба.

Ако цената от петролната кошница на Мексико остане на ниво от около 36 долара, това би донесло на страната 3.3 млн. долара. Сделката по покупката на пут опциите струваше на страната 1.09 млрд. долара, което е и най-големият залог, правен до момента от правителство на отделна държава.

В предходните години и други страни са се опитвали да се предпазят от спад или ръст в цената на петрола. През 1993 г. Еквадор реализира големи загуби от подобна сделка, довели до правителствени оставки и обвинения в корупция. Сред останалите държави експериментирали на пазара са други големи петролни производители, като Колумбия, Алжир и Тексас.

Други държави, вносители на петрол като Мароко, Уругвай и Ямайка, пък се възползват от възможността да се предпазят срещу евентуален сериозен ръст в цените, като купуват кол опции, даващи им правото, но не и задължението да купуват на по-ниски от пазарните цени.