"Ако фалира еврото, ще фалира и Европа", заяви германският канцлер Ангела Меркел във връзка опасенията за нестабилността на европейската валута. Меркел говори пред конгреса на Християндемократическия съюз преди гласуването за преизбирането й за лидер на партията.

Тя също така потвърди възможността за промяна на договорите на ЕС.

"Мястото на Германия в света се стеснява", предупреди днес десноцентристките си привърженици германският канцлер, цитирана от ДПА. Тя защити оспорваните решения на партията по ядрения въпрос, както и отказа за намаляване на данъците.

"Решенията, които взехме тази есен, могат да бъдат абсолютно оспорени на първо време, но в крайна сметка ще се окажат необходими", подчерта Меркел пред конгреса на Християндемократическия съюз в Карлсруе, в който участват близо хиляда делегати.

56-годишната канцлерка се изправи пред недоволството на германците, мнозинството от които се противопоставят на удължаването на живота на 17 ядрени реактора със средно 12 години, одобрено от депутатите в края на октомври.

Меркел призова привържениците си да подкрепят съкращенията в бюджета за отбрана и да променят дългогодишната подкрепа на партията за задължителната военна служба.

Според Ангела Меркел Китай е заел мястото на Германия на страна износител номер едно в света. Задачата на Християндемократическия съюз е да помогне на Германия да се справи с промените в света и да определи посоката за бъдещето, смята канцлерът.

Меркел, която се очаква да бъде преизбрана начело на партията по-късно днес, подчерта, че данъците няма да бъдат намалени, каквото бе желанието на съюзника й - Свободната демократическа партия.

Източник: bTV