Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли възможността за връщане на германската марка, след като заради дълговата криза се появиха призива водещата икономика в Европа да се откаже от еврото.

"Не може да има връщане към марката", заяви Меркел в интервю за германското сп. "Щерн". Тя потвърди, че Германия е обвързана с единната европейска валута и "ще направи всичко възможно да гарантира стабилността на еврото". Освен това канцлерката отрече да има разделение в еврозоната между предпазливите във фискалната област северни страни, каквато е и Германия, и затъналия в дългове юг, където Португалия се смята за най-застрашена след спасителната помощ за Гърция и Ирландия, предоставена миналата година. "Отношенията в Европа не са само бели и черни", категорична е Меркел.

Германия, най-богатата страна в Европа, предоставя най-голямата част от средствата в спасителния фонд, който трябва да помага на изпаднали в затруднение държави от еврозоната, въпреки че обществени допитвания показаха, че спасяването на Гърция и Ирландия е било непопулярно. Меркел призова също така за по-интензивно сътрудничество между 17-те държави, споделящи еврото, но заяви, че то не трябва да се ограничава само между страните членки на еврозоната. "Нашите споразумения трябва да са отворени за всички", смята канцлерката.

Източник: БГНЕС