Броят на молбите за обезщетения за безработица в САЩ през миналата седмица се задържа на най-ниското си ниво от 43 години, разкриха изнесените днес от американското Министерство на труда данни.

Според доклада на министерството, броят на заявленията, подадени между 3 и 8 октомври в САЩ, е 246 000, колкото е и ревизираната стойност за предходната седмица. Това е най-ниското ниво от ноември 1973 г., отбелязва Reuters. Прогнозата на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за увеличение до 253 000 подадени молби.

Междувременно, четириседмичната пълзяща средна стойност на броя на молбите спадна с 3500, до 249 250, което е най-ниската стойност на този показател от ноември 1973 г. насам.

Данните показват, че работодателите не са склонни да правят съкращения в момент, когато наборът от потенциални кандидати се свива, а броят на отворените позиции е близо до рекордно високи нива. Това създава предпоставки за увеличение на възнагражденията, което, от своя страна, може да подтикне Федералният резерв да вдигне лихвения си процент до края на годината.

Миналата седмица бе 84-ата поред, в която броят на заявленията остана под 300 000, което е признак за стабилен пазар на труда.