Броят на американците, които са подали за първи път молби за помощи за безработни, неочаквано намалява миналата седмица, което може да е резултат от затварянето на офисите на Департамента на труда по време на празника Memorial Day на 26 май, предава Bloomberg.

Броят на подадените молби за първи път е намалял с 18 000 до 357 000 за седмицата, приключила на 31 май, което е най-ниското ниво от повече от месец насам. И докато данните са ревизирани за сезонни отклонения, празниците затрудняват изчислението на промяната.

Нивото на подадените молби показва, че пазарът на труда отслабва, без да рухва, тъй като намаляващото търсене е принудило работодателите да намалят броя на новонаетите, вместо да пристъпят към масови уволнения, каквито се наблюдават при минали рецесии. Нарастващият брой на безработните, падащата стойност на жилищата и по-високите цени на горивата създават риска от спад на потребителските разходи.

Днешният доклад идва само ден преди статистическите данни на правителството за заетостта, които могат да покажат, че икономиката е загубила 60 000 работни места през май, според предварителните прогнози. Това би било петото поредно намаление. Безработицата се очаква да нарасне до 5.1%, в сравнение с 5.0% през април.

Средно по около 415 000 работници са подавали молби за помощи за безработни всяка седмица по време на последната рецесия през 2001 г.

Броят на хората, които продължават да получават помощи за безработни, е намалял до 3.093 милиона през седмицата, приключила на 24 май, в сравнение с повече от четиригодишния връх от 3.109 милиона, регистриран предходната седмица. Нивото на безработица сред хората, които имат право на помощи, се задържа на 2.3%.

Общо 22 щата и територии отчитат ръст на молбите за миналата седмица, докато 31 съобщават за спад.

Молбите за помощи, подадени за първи път, отразяват седмичните уволнения и се увеличават, когато ръстът на нарастване на новосъздадените работни места се забавя.

Средният брой молби, подавани всяка седмица от началото на годината, възлиза на 358 000, в сравнение с 321 000 през 2007 г., когато в икономиката са се създавали 91 000 нови работни места всеки месец.