Международната рейтингова агенция Moody's намали прогнозата за кредитния рейтинг на Китай от „стабилна" на „негативна”, предупреждавайки за увеличаващия се държавен дълг и изтичане на капитал.

Прогнозата на агенцията даде сигнал на Пекин, че има спешна нужда от прилагане на икономически реформи. Сред основните причини за влошаването й са очакваното намаляване на финансовите показатели, което се дължи на нарастващия държавен дълг и несигурността около неспособността на властите да осъществят реформите.

Според Moody's, публичният дълг на Китай в края на миналата година е нараснал до 40.6% от БВП спрямо 32.5% през 2012 г. Така до 2017 г. държавният дълг на страната може да нарасне до 43% от БВП.

Икономиката на Китай нарасна с 6.9% през миналата година, което е най-слабият растеж от четвърт век. От рейтинговата агенция предупреждават, че без надеждни и ефективни реформи, растежът на БВП на Китай може да се забави.

Валутните резерви на азиатската страна, най-големите в света, паднаха до 3.2 трилиона долара през януари, което е най-ниското им ниво в последните три години. Спадът показва възможността натискът върху валутния курс и отслабеното доверие в способността на властите да приложат реформи за икономически растеж да доведат до допълнителен отлив на парични потоци.