Десет месеца след като Standard and Poor’s понижи максималния рейтинг ААА на Франция, същото направи и агенция Moody’s.

Оценката на агенцията бе понижена с една степен от ААА на АА1 с отрицателна перспектива, което според съобщението означава, че тя може да бъде понижена отново в средносрочна перспектива, предаде Франс прес.

В съобщението на Moody’s се посочва, че "перспективите за растеж на икономиката в дългосрочна перспектива са повлияни отрицателно от многобройни структурни проблеми, в това число постепенната, макар и бавна, загуба на конкурентоспособност и стагнацията на пазарите на труда, стоки и услуги“.

Moody’s се мотивира още с „несигурните бюджетни перспективи заради влошаването на икономическите перспективи“. Освен това способността на Франция да устоява на евентуалните нови затруднения в еврозоната „намалява“ заради експозициите й- търговски и банкови, в затруднените европейски страни.

Френският министър на финансите Пиер Московиси коментира новината с думите, че понижаването на рейтинга на Франция е "санкция за миналото управление" и подтиква правителството да ускори своите реформи.

„ Moody's присъди на Франция същата оценка като S&P , която допусна да живеем с ниски лихви много месеци“, заяви той, но добави, че въпреки всичко френският дълг остава „сред най-ликвидните и сигурни в еврозоната“.

Той потвърди намеренията на правителството да понижи бюджетния дефицит до 3% в края следващата година, след като през настоящата той се очаква да възлезе на 4.5%.

Понижението на оценката на Франция дойде в навечерието на срещата на еврогрупата, на което Париж трябва да отпусне още 44 млрд. евро за Гърция.