Ритъмът на възстановяване на световната икономика ще бъде бавен поне до 2014 г., сочи макроикономически доклад на рейтинговата агенция Moody's.

Според документа, който оценява положението в периода 2012-2014 г., структурните промени, които трябва да се приложат за възстановяването на икономиката, ще дадат резултат бавно.

Moody's посочва глобалните рискове, като по-дълбоката от очакваното рецесия в еврозоната, която ще бъде придружена от свиване на кредитите, прекомерното фискално наместване в САЩ през 2013 г., последиците за цените на суровия петрол от геополитическите рискове и проблемите на основните бурно развиващи се пазари.

"Ревизираме прогнозата си към понижение заради продължаващото наместване спрямо глобалните неравновесия", заяви Колин Елис, заместник директор на отдел "Макроикономически анализи" в Moody's. Рейтинговата агенция отбелязва, че развитите икономики от Г-20 ще постигнат скромно възстановяване.

Тя запазва прогнозата си за сравнителен растеж в САЩ и очаква застой в еврозоната през 2013 г. Като цяло за икономиките от Г-20 Moody's очаква реален растеж от 2.7% през 2012 г., 3% през 2013 г. и 3.3% през 2014 г., съобщи БГНЕС.

"Според нас данъчната консолидация и несигурността на финансовите пазари ще продължат да тегнат над бизнеса и доверието на потребителите в развитите икономики, докато повишаването на несигурността ще продължи да се отразява на разходите, сключването на договори и инвестициите", заяви Елис.