Международният валутен фонд понижи прогнозите си за ръста на световната икономика за 2012 г. на 3.3% от досегашните 3.5% най-вече заради финансовата криза в Европа, която, според организацията, оставя "най-ясната заплаха" за световната икономика.

В доклада си, публикуван в Токио преди общото си събрание, МВФ преразглежда и понижава своите предвиждания за 2013 г. (от 3.9% на 3.6%), въпреки раздвижването в страните с развиващи се икономики.

Очаква се и повишената безработица да остане трайна тенденция на много места по света. Рисковете от влошаване на икономическата картина са се увеличили и са значителни, пише МВФ, който още през юли вече понижи своите прогнози.

"Ключовият въпрос е дали световната икономика преминава през нова вълна трусове или сегашното забавяне на икономиката може да продължи", пише МВФ. Според него отговорът е в ръцете на правителствата в Европа, но също и в САЩ, съобщи БГНЕС.

Според фонда ЕС трябва бързо да развие своите спасителни фондове, да започне да взема мерки за постигане на банков съюз и по-голяма бюджетна интеграция и да продължи с оздравителните мерки за публичните финанси.

В случай, че нещата продължат да се движат по инерция, скорошните признаци на подобрение, които последваха, след като бе обявена програма за обратно изкупуване на държавни облигации от Европейската централна банка, може да се окажат "ефимерни" предупреждава МВФ.

Колкото до САЩ, те трябва много бързо "да отстранят заплахата, поставена от "фискалната скала" - израз, въведен от Бен Бернанке, с който се означава влизането в сила до края на година на високи данъци, съчетано с драконовско орязване на публичните разходи.

"Ако американските законодатели се провалят, американската икономика може да потъне отново в рецесия с катастрофални последици за целия останал свят", подчертава МВФ в доклада си.

В своите прогнози фондът отбелязва още веднъж, че икономическата активност в страните с развиващи се икономики трябва да остане стабилна, докато сега се забелязва леко забавяне в Китай, Индия и Бразилия, което е предизвикано отчасти от кризата в еврозоната.