От 15 декември на ММВБ ще започне търговията с валутната двойка рубла/юан, съобщи в понеделник РИА Новости, позовавайки се на официално съобщение на борсата. Според него търговията ще е възможна от 10.00 до 11.00 ч. московско време.

Началник управление на операции на вътрешния пазар към департамента за операции на финансовите пазари при Централната банка на Русия Кирил Вергунов предаде на ръководството на ММВБ в понеделник писмо на Банката на Русия, съгласуващо правилата за търговия на двойката юан-рубла.

Вице президентът на ЗАО ММВБ Игор Марич поясни, че курсът в рубли ще е към 10 юана, а датата на валутиране се предлага да е в деня на търговията. На първия етап се предвижда на 100% покритие на търговията на рубли и юани, но впоследствие, според Марич, това условие може и да отпадне

Вицепрезидентът на ММВБ съобщи, че интерес към търговията са изявили над 40 руски и китайски банки, а 5 банки са готови да бъдат маркет мейкъри.

Той уточни, че сред маркет мейкърите са руската Мой Банк и ВТБ, както и руските подразделения на Търговско-промишлената банка на Китай (ICBC) и на Банката на Китай (Елос).