Напълно очаквано за пазара Европейската Централна Банка и Английската такава запазиха нивата на краткосрочните си лихви днес. Европейската банка ги запази при ниво от 4% на годишна база, докато английската - при 5.75%.

Анализатори и инвеститори очакват по-нататъшни сигнали от страна на двете банки относно бъдещата им лихвена политика.

И докато тази във Великобритания се очаква да бъде понижена в най-скоро време, на фона на наблюдаваното забавяне при пазара на недвижими имоти и ръста на британската икономика, лихвите в Европа могат и да не бъдат променени до края на годината.

Като основна причина за подобни очаквания се сочи заплахата от инфлация в Еврозоната, като там тя възлиза на над 2% на годишна база.

Като контрапункт се явява наблюдаваното забавяне на 13-те икономики, ползващи еврото като основна валута, до голяма степен предопределено и от поскъпването на еврото спрямо останалите основни валути и по-специално спрямо долара.

Единната валута се повиши вчера до нова рекордна стойност спрямо "зелените пари", достигайки ниво над 1.4700 долара за едно евро.

Фед намали нивото на лихвите на два пъти, като първото понижение бе изненадващо в размер на половин процентен пункт, а второто през изминалата седмица бе с 25 базисни пункта.

Анализаторите не изключват възможността до края на годината да станем свидетели на ново понижение на лихвите в най-голямата световна икономика, на фона на продължаващите проблеми на ипотечните пазари в САЩ.

Решението на двете банки не оказа съществено въздействие върху нивата на търговия на основните им валути спрямо долара. Еврото продължава да се търгува под психологическото ниво от 1.4700 долара за евро, като към момента се разменя на нива от 1.4660 долара за евро.