Напълно очаквано Европейската Централна Банка повиши равнището на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта, до ниво от 4% на годишна база. В същото време инвеститори и анализатори очакват още едно повишение на лихвите до края на третото тримесечие на настоящата година.

Решението на ЕЦБ е резултат от заплахата от инфлация в еврозоната.
През май инфлацията в еврозоната възлезе на 1.9% на годишна база, което бе без промяна спрямо предходните два месеца и малко под целените от централната банка 2%.

В същото време ръстът на икономиката на зоната е стабилен, като за първото тримесечие на годината той възлезе на значителните 3% на годишна база. Средните очаквания на анализаторите са за ръст на БВП на еврозоната от 2.7% за тази година.

За сравнение, настоящото ниво на краткосрочните лихви в САЩ е при 5.25% на годишна база, а във Великобритания са 5.5% на годишна база.

По-ниски от основните икономики остават единствено лихвите в Япония, като във втората по големина световна икономика лихвеният процент възлиза на едва 0.5% на годишна база.

Допълнително възможност за повишаване на лихвите се дава и от падащото ниво на безработица в страните от ЕС, достигнало рекордно ниска стойност през последните месеци.

Европейските индекси отбелязаха силен спад през днешния ден, като немският основен индекс DAX 30 загуби близо 115 пункта, или 1.4%, до ниво от 7 805 пункта. Относително по-лек спад отбеляза френският САС 40, понижил се с 0.7%, до ниво от 6 037 пункта.

Еврото се търгува в относително тесни граници в диапазона между 1.35 и 1.3530, като към момента единната валута се търгува при ниво от 1.3510 долара за едно евро.