Напълно очаквано ЕЦБ повиши лихвите до 4%, силен спад на европейските индекси

549
Напълно очаквано ЕЦБ повиши лихвите до 4%, силен спад на европейските индекси

Напълно очаквано Европейската Централна Банка повиши равнището на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта, до ниво от 4% на годишна база. В същото време инвеститори и анализатори очакват още едно повишение на лихвите до края на третото тримесечие на настоящата година.

Решението на ЕЦБ е резултат от заплахата от инфлация в еврозоната.
През май инфлацията в еврозоната възлезе на 1.9% на годишна база, което бе без промяна спрямо предходните два месеца и малко под целените от централната банка 2%.

В същото време ръстът на икономиката на зоната е стабилен, като за първото тримесечие на годината той възлезе на значителните 3% на годишна база. Средните очаквания на анализаторите са за ръст на БВП на еврозоната от 2.7% за тази година.

За сравнение, настоящото ниво на краткосрочните лихви в САЩ е при 5.25% на годишна база, а във Великобритания са 5.5% на годишна база.

По-ниски от основните икономики остават единствено лихвите в Япония, като във втората по големина световна икономика лихвеният процент възлиза на едва 0.5% на годишна база.

Допълнително възможност за повишаване на лихвите се дава и от падащото ниво на безработица в страните от ЕС, достигнало рекордно ниска стойност през последните месеци.

Европейските индекси отбелязаха силен спад през днешния ден, като немският основен индекс DAX 30 загуби близо 115 пункта, или 1.4%, до ниво от 7 805 пункта. Относително по-лек спад отбеляза френският САС 40, понижил се с 0.7%, до ниво от 6 037 пункта.

Еврото се търгува в относително тесни граници в диапазона между 1.35 и 1.3530, като към момента единната валута се търгува при ниво от 1.3510 долара за едно евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...