Напълно очаквано Фед запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 5.25% на годишна база, като от там заявиха, че инфлацията продължава да е основната заплаха пред най-голямата световна икономика.

Това се прие като знак от инвеститорите и анализаторите, че лихвите в най-голямата световна икономика може и да не започнат да бъдат понижавани скоро време, каквито бяха очакванията на много специалисти.

След решението на резерва, щатските индекси приключиха деня с минимално изменение, като индексът Dow Jones се понижи с 5.45 пункта, до ниво от 13 422.28 пункта.

Нивото на краткосрочните лихви в САЩ не е променяно от близо една година насам, като повишението им на някоя от следващите срещи също изглежда малко вероятно, на фона на силното забавяне на ръста на щатската икономика.

През първото тримесечие на годината ръстът възлезе на 0.6% на годишна база, в резултат на слабостта в сектора на недвижимите имоти, като щатската икономика се очаква да регистрира ръст през настоящата година от 3% на годишна база.

Очакванията са лихвите в САЩ да бъдат запазени до края на годината без изменение.

За сравнение, равнището на краткосрочните лихви в Япония е при ниво от 0.5% на годишна база, като по-ниски към момента са и лихвите в Еврозоната.

Основният индекс на потребителските цени в САЩ отбеляза повишение от 2% през април на годишна база, което бе леко понижение, в сравнение с регистрираната месец по-рано инфлация в размер на 2.1%.