Японската централна банка запази равнището на краткосрочните лихви в страната непроменено при 0.5% на годишна база, след като ги повиши с 25 базисни пункта през миналия месец.

Краткосрочните лихви в Япония продължават да са най-ниските сред развитите индустриални държави в света.

За сравнение, лихвите в САЩ са при ниво от 5.25% на годишна база, а тези в еврозоната при 3.75% на годишна база.

Решението на банката бе широко очаквано от анализаторите, на фона на нулевия ръст, регистриран от индекса на потребителските цени през януари, след седем поредни месеца на повишение.

Като други причини за решението на банката се сочат още опасността от забавянето на щатската икономика, което ще доведе до понижение на износа на японските компании към САЩ.

Следващата среща на японската централна банка е планирана за 9-10 април, като за решението на банката относно лихвите ще съдействат данните за следения от близо индекс "tankan" относно бизнес доверието.

Решението на банката не доведе до съществено изменение в нивата на търговия на японската спрямо останалите основни валути. Към момента един щатски долар се разменя на нива от около 117.65 йени, след като преди оповестяването му се търгуваше на нива от около 117.50 йени за долар.

Втората най-голяма световна икономика регистрира ръст от 5.5% на годишна база за тримесечието, приключило на 31 декември в резултат на значителните инвестиции, повишили се с 3.1%.

Японският индекс завърши днешния ден с повишение от 0.9% до ниво от 17 163.20 пункта.