Напълно очаквано Централната банка на Япония запази равнището на лихвите непроменено при ниво от 0.5% на годишна база, след като потребителските цени във втората най-голяма световна икономика отбелязаха трето поредно месечно понижение.

Анализаторите очакват банката да повиши равнището на лихвите през август с 25 базисни пункта.

Решението на банката доведе до понижение на японската валута спрямо останалите основни валути. Към момента доларът се разменя на нива от 123.30 йени за един долар, след като късно вчера се търгуваше на нива малко под 123 йени за един долар.

Причина за повишените очаквания, че японската банка ще прибегне до увеличаване на лихвите е доброто представяне на японската икономика. Равнището на безработица през април се понижи до деветгодишен минимум при 3.8%.

В същото време от банката са уверени, че дефлацията от 0.1% през април е била временно явление и постепенно ръстът в цените ще се възстанови.

Лихвите в Япония при ниво от 0.5% са най-ниските сред развитите индустриални държави, като за сравнение, краткосрочните такива в Еврозоната са при ниво от 4%, а в САЩ - 5.25% на годишна база.

Ниските лихви в Япония инициираха значителни покупки на чуждестранни активи от страна на японските инвестиционни фондове в търсене на по-висока доходност. Чуждестранните активи в портфейлите им са били увеличени с 53% за дванадесетте месеца до края на май, сочат статистически данни.

По-нататъшна яснота относно бъдещите действия от страна на централната банка, инвеститори и анализатори очакват да се внесат след публикуването на данните за индекса Tankan на централната банка на 2 юли.