Бюджетният дефицит на Великобритания се повиши през октомври, след като правителствените разходи са нараснали, а забавянето на икономиката е понижило приходите от данъци върху корпоративните печалби.

За изминалия месец отрицателното салдо е възлязло на 8.6 милиарда паунда, в сравнение с 5.9 милиарда паунда преди година според изнесени днес данни на официалната статистика.

Средните очаквания на анализаторите бяха за дефицит от 6 милиарда паунда за месеца.

Данните са изключително негативни, особено преди оповестяването на официалните прогнози за ръст на икономиката на 5 декември.

„Европейската дългова криза се отразява изключително негативно на Великобритания, поставяйки сериозни предизвикателства пред управляващите в страната“ според Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight в Лондон, цитиран от Bloomberg.

Министър-председателят Дейвид Камарън е изправен пред сериозен натиск за намиране на още средства за подпомагане на икономиката, според запознати.

В отделен доклад стана ясно, че Английската централна банка е гласувала с 8 на 1 за спиране на програмата за обратно изкупуване на облигации през този месец. Според основната част от гуверньорите във финансовата институция, подобни мерки се обезсмислят до голяма степен от негативните настроения сред компаниите и потребителите.

Паундът не отбеляза съществено изменение в нивата си на търговия спрямо долара след оповестяването на данните, като се търгува на нива от около 1.5920, колкото се търгуваше и преди това.