Изминалата седмица започна с нов връх на еврото спрямо щатския долар в 1.4350 долара. В подкрепа на общата европейска валута бяха серията коментари след срещата на Г7 от страна на членове на Европейската централна банка и други европейски представители, които показваха липсата на сериозни опасения относно силата на еврото.

Международният валутен фонд също потвърди, че доларът остава надценен въпреки спада си и че може да продължи да се обезценява. Възходящото движение на еврото беше спряно поради сериозния срив на фондовите пазари, започнал още в петък.

Започналото покриване на къси доларови позиции доведе до масирано ликвидиране на дълги carry trade крос валутни позиции и до солиден срив в кросовете EUR/JPY ,GBP/USD и EUR/CHF поради опасения, че сривът на фондовия пазар ще продължи да се задълбочава.

В резултат на това EUR/USD направи седмично дъно в 1.4120 долара. Започналата стабилизация на фондовите борси в сряда и нарастването на очакванията на инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще понижи отново Дисконтовата лихва с 50 пункта, дори още преди редовното си заседание следващата сряда (на 31.10.07 г.) и че на това заседание ще понижи и основната лихва отново с 50 пункта (до 4.25%), а не както се очакваше от анализаторите с 25 пункта (до 4.75%) спомогнаха за възстановяване на възходящото движение на еврото, което премина отново над 1.4200.

Поредните слаби данни за жилищния пазар на САЩ затвърдиха тези очаквания и доведоха до силен натиск върху щатската валута, в резултат на който EUR/USD отново премина над 1.4300 долара и проби над опционната бариера в 1.4350.

Еврото намери подкрепа от изказването на шефа на Еврогрупата - Юнкер който каза, че предпочита по-силно евро. Новите рекорди в цените на петрола и златото също въздействаха негативно на долара.

Като цяло натискът върху щатската валута остава силен и очакванията на повечето анализатори са в посока на продължаване на поскъпването на еврото към 1.4500 долара.

Петър Даскалов - валутен дилър
ФК “Логос- ТМ” АД