Днес стана ясно, че потребителските цени в Швейцария са били по-високи от очакваните през февруари, което се дължи на нарастващите цени на петрола.

От статистическата служба на Швейцария обявиха, че потребителските цени в страната са нараснали с 0.5% на годишна база през миналия месец, след като бяха отчели ръст от 0.3% през януари.

Предварителните прогнози бяха, че индексът на потребителските цени ще се повиши с 0.4%.

В момента няма голяма необходимост Централната банка на Швейцария да се намесва, но инфлационният натиск се очаква да нарасне в следващите месеци като прогнозите се обединяват около вдигане на лихвите в периода юни-август.

Тези спекулации бяха подсилено от скорошните изказвания на вице-президента на Централната банка на Швейцария, който заяви, че вижда необходимост за борба с инфлационните рискове в средносрочен и дългосрочен план.

Швейцарският франк незабавно поскъпна, тъй като очакванията за вдигането на лихвите дават тласък на валутата и пазарът гледа по-оптимистично на швейцарската икономика, която беше заплашена от дефлация през миналата година.

Днес двойката долар/франк остава почти без промяна, на нива от около 0.9335, тъй като силата на щатския долар ограничава ръста на швейцарската валута.

Ако спекулациите по отношение на вдигането на лихвите започнат да доминират на пазара обаче, както се случи напоследък при британския паунд и евро/долара, двойката може да тръгне надолу към рекордните дъна около 0.9200.