Изявление на президента на Европейската централна банка Марио Драги сигнализира, че най-голямата европейска банкнота – тази от 500 евро, е на път да изчезне.

Тя може да бъде спряна от обращение заради многото злоупотреби с нея, съобщава CNN.

Според общественото мнение банкнотите с големи деноминации се използват за криминални цели. Затова ЕЦБ обмисля действия в тази насока, заяви Драги в отговор на журналистически въпрос.

Според високопоставени източници в европейските финансови институции банкнотата от 500 евро улеснява прането на пари заради възможността да бъде пренасяна незабелязано.

Вижте още: Кои са най-фалшифицираните банкноти у нас

Според доклад на Европол, оповестен миналата година, терористите все още предпочитат да използват пари в брой, а банкнотата от 500 евро е най-търсена.

В ЕЦБ вече се обсъжда какво да се прави с банкнотата, след като преди дни председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум призова централната банка да даде варианти за прекратяване на използването й за терористични цели.

Европейската комисия обяви по-рано тази година, че започва съвместна работа с ЕЦБ и Европол за прекъсване на финансовите потоци на терористи.

В тази насока ще бъдат и действията за регулиране на виртуалните валути и предплатените карти.