Немската икономика е регистрирала ръст от 0.9% през четвъртото тримесечие на миналата година, посочиха окончателните правителствени данни, като ръстът се е предопределил от бума в износа на страната.

През четвъртото тримесечие ръстът на немската икономика възлезе на 3.5% на годишна база, което се оказа под прогнозите за повишение с 3.7%.

За изминалата година Брутният вътрешен продукт на Германия е регистрирал ръст от 2.7% на годишна база, което бе и най-голямото му повишение от 2000-та година насам, а резултатът широко отговори на направените по-рано през февруари правителствени прогнози.

Продажбите на немски стоки в чужбина са се повишили с 6% през четвъртото тримесечие, в сравнение с предходното трето тримесечие.

Частното потребление се е повишило с 0.3% през четвъртото тримесечие, допринасяйки за 0.2 процентни пункта от ръста на най-голямата европейска икономика.

Ръстът на немската икономика все още изостава от този на страни като САЩ, който за изминалата гдоина възлезе на 3.4% и Китай с ръст от 10.7%.

Той се оказа обаче по-висок от този на втората най-голяма световна икономика - японската, чийто ръст възлезе на 2.2% през изминалата година.

В края на януари правителството на страната завиши очакванията си за ръст на икономиката до 1.7%, на фона на по-ранните му очаквания, оповестени през октомври миналата година за 1.4%.

След изнесения резултат, еврото отбеляза понижение спрямо долара, като единната валута се понижи до нива от 1.3085 долара за евро, на фона на нивата му на търговия от около 1.3130 долара преди това.