Най-голямата европейска икономика е регистрирала ръст от 2.7% за изминалата година, което превиши средните очаквания на анализаторите за ръст от 2.5%.
За по-добрия резултат е съдействал силният ръст на икономиката на страната през четвъртото тримесечие на миналата година, когато брутният й вътрешен продукт се е повишил с 0.9% на тримесечна база, в сравнение с ръстa му от 0.8% през третото тримесечие.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ръст на немската икономика от 0.6% на тримесечна база.

Немските компании са увеличили инвестициите си на фона на силното търсене на стоките им на международните пазари, дори и на фона на поскъпването на еврото спрямо долара.

Положително въздействие е оказало и ускоряването на ръста на най-голямата световна икономика - щатската през четвъртото тримесечие до 3.5% на годишна база.

В същото време се очаква и икономиката на еврозоната да е регистрирала повишение от 0.6% през четвъртото тримесечие от 0.5% 3 месеца по-рано.

Най-голям принос за ускоряване на темпа на нарастване на немската икономика през четвъртото тримесечие е оказал ръстът на износа, следван от повишението на инвестициите на компаниите и ръстът на потребителските разходи.

Износът на Германия се е повишил с 13.7%, на фона на повишението на вноса с 16.5%. Инвестициите на немските компании през изминалата година са нараснали с 7.3% на годишна база, докато потребителските разходи са се повишили едва с 0.6%.

За настоящата година обаче, немската икономика се очаква да забави ръста си до между 1.5% и 1.8% според очакванията на специалистите, в резултат както на повишения данък добавена стойност от 16 на 19% от началото на годината, така и на очакваното по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната.

От началото на годината основният немски индекс DAX, следящ изменението в цените на 30-те най-големи немски компании, се е повишил с 4.3%, с което е сред най-добре представящите се индекси сред западноевропейските фондови пазари.