Най-голямата европейска икономика - немската е забавила темпа си на ръст до 0.3% за трите месеца до края на юни, на фона на наблюдаваното забавяне в строителния сектор, сочи изнесена официална статистика.

Това бе и най-слабото й тримесечно представяне от четвъртото тримесечие на 2005 година насам. Средните очаквания на анализаторите бяха за ръст на икономиката от 0.4%.

За сравнение, през първото тримесечие на годината икономиката на страната регистрира ръст от 0.5% на годишна база.

Силният ръст на икономиката на страната през предходните няколко тримесечия бе и в основата на ръста на Еврозоната.

На годишна база немската икономика е регистрирала нарастване от 2.5% през второто тримесечие, след като през първото отбеляза повишение от 3.6%.

Икономиката на Еврозоната се очаква най-вероятно също да е забавила ръста си през изминалото второ тримесечие до 0.5%, в сравнение с 0.7% през първото. Данните ще бъдат оповестени малко по-късно днес.

От статистическия институт на Германия завишиха прогнозата си за ръст на икономиката до 2.9%, в сравнение с предходните им очаквания за 2.8%. Ако той бъде достигнат, това би било най-голямото повишение на икономиката от 2000-та година насам.

От МВФ обаче очакват ръстът да възлезе на 2.6%, в сравнение с 2.7% през 2006 година.

На немската икономика може да дотежи поскъпването на еврото спрямо долара, което прави стоките, произвеждани от компаниите в страната, по-скъпи на международните пазари.

Друг фактор, действащ в посока на забавяне на икономиката на страната, са повишаващите се в Еврозоната лихви, като очакванията са този тренд да продължи до края на годината.

Негативните резултати допринесоха за поевтиняване на еврото спрямо долара.

Към момента единната валута се разменя на нива от около 1.3590, след като преди изнасянето им се търгуваше стабилно на нива над 1.3600 долара за едно евро.