Хариет Тъбман ще бъде новото лице на банкнотата от 20 долара. Новината бе съобщена от министъра на финансите на САЩ Джак Лю. Тя ще замени бившия американски президент Андрю Джаксън.

Това е и първият случай, в който афроамериканец, а в случая и жена, ще е изобразена на американската валута.

Заедно с това се предвижда и нов дизайн на банкнотите от 5 и 10 долара, съобщави още Лю.

Първата променя ще бъде на банкнотата от 10 долара, като тя ще е с подобрена защита против фалшифициране. Изображението на Александър Хамилтън ще бъде запазено върху банкнотата от 10 долара, но на гърба ще се появят образите на жени.

Медиите в САЩ посочват, че Джак Лю не е направил коментар по друг важен въпрос, а именно съдбата на пенитата, както наричат монетата от 1 цент.

Днес в обращение по света са 240 млрд. пенита, но за производството на монета от 1 цент днес се заплаща около 1.4 цента. През 2015 г. са били отсечени нови 9.2 млрд. пенита, което е струвало на хазната около 129 млн. долара.

Загубите обаче са по-големи при отсичането на монетите от 5 цента. Едно от тези монети днес се произвежда срещу 7.4 цента.

Въпреки липсата на коментар от страна на Лю относно съдбата на пенитата, медиите в страната посочват, че редица други страни като Канада вече са се отказали от най-малките си монети.

В случай, че това се случи и в САЩ, новината ще е добра за колекционерите на монети по света.