Безработицата в САЩ се е понижила до 4.5% през февруари, което бе и най-ниската й стойност от шест години насам. В същото време новосъздадените работни места са възлезли на 97 000 през изминалия месец, посочиха изнесени днес данни на министерството на труда.

Средните очаквания на анализаторите бяха за безработица в размер на 4.6% и новосъздадени работни места през изминалия месец от около 100 000.

Новосъздадените работни места в САЩ бяха най-малко през изминалия месец от две години насам посочиха още изнесените днес данни.

До голяма степен за ниската им стойност е допринесло слабото наемане на работна сила в строителния сектор, на фона на студеното време, обхванало страната през изминалия месец и принудило компаниите да съкратят 62 000 работници, което бе и най-голямото им съкращаване на работна сила от 1991 година насам.

Слабото представяне на показателя става реалност, на фона на значителното повишение на новосъздадените работни места през декември и януари от съответно 226 000 и 146 000 новосъздадени работни места.

Данните отговориха на средните очаквания на анализаторите, които очакваха в най-голямата световна икономика да са били създадени около 100 000 работни места през февруари.

В отделен доклад стана ясно, че средното почасово заплащане през февруари се е повишило с 0.4% на месечна база до 17.16 долара. На годишна база трудовото възнаграждение за час се е повишило с 4.1%, посочиха още данните.

Други данни показват, че търговският дефицит на САЩ през януари се е понижил с 3.8% до ниво от 59.1 млрд. долара, в резултат на повишението на износа до нова рекордна стойност през месеца.

Подобрението е станало въпреки повишението с 12% в търговския дефицит с Китай, повишил се през първия месец на новата година до 21.3 млрд. долара.

Износът на стоки и услуги в САЩ се е повишил с 1.1% до исторически рекорд от 126.7 млрд. долара през януари, а този на вноса е намалял с 0.5% до 185.8 млрд. долара, в резултат на понижението на вноса на стоки като дрехи, автомобили, играчки и др.

Търговският дефицит на САЩ регистрира пет поредни години с рекорди, като за изминалата година нарасна до 765.3 млрд. долара.

След положителните данни доларът регистрира повишение спрямо останалите основни валути, като към момента еврото се търгува при ниво от 1.3100 долара, след като преди оповестяването на резултатите се разменяше при ниво от 1.3055 долара.