Американският долар в "обозримо бъдеще" ще запази положението си на световна резервна валута, а китайският юан засега не може да го конкурира, заяви лауреатът на Нобеловата награда за икономика (1999 г.) Робърт Мъндел, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Независимо от това, колко силна става икономиката на Китай, юанът не може да отправи предизвикателство към долара, докато не стане изцяло конвертируем", твърди Мъндел.

Според експерта "доларът няма да излезе от зрителното поле поне още 90 години". Ученият подчерта, че страната, което емитира световната резервна валута, "трябва да има не само силна икономика, но и валута с висока степен на ликвидност".

Мъндел отбеляза, че "ликвидността на долара наистина е огромна и поради тази причина много други страни, включително Китай, го приемат за резервна валута".

Професорът, който е известен като "бащата на еврото", критикува опитите на американските законодатели да притискат Китай да вдигне курса на юана.

Той предупреди, че рязкото повишение на курса на юана може да има отрицателни последици за Китай, тъй като може да доведе до наплив на спекулативен капитал, да създаде опасност от финансови "балони" и инфлация.

Източник: БТА