Хитростите на обменните бюра поставят на карта съществуването им като бизнес.

В Министерството на финансите обмислят възможността за законови промени, които да завишат изискванията към дейността на "чейндж" бюрата до степен, която сериозно ще намали броя на търговците с валута у нас.

Това се прави в отговор на опитите за заблуда на някои обменни бюра, съпровождани с ловко заобикаляне на действащите закони, научи "Стандарт" от два независими източника.

Решението за законовите изменения за работата на обменните бюра ще бъде на политическо ниво, но засега подробности не са ясни, тъй като идеята за затягане на регулациите е на много ранен стадий, научи "Стандарт".

Всичко това назрява само месец, след като бяха приети промени в наредбата за дейността на обменните бюра, според които курсовете им "купува" и "продава" не бива да се различават с повече от 5% от фиксинга на БНБ.

Доскоро курсовете можеше да се различават с до 20% от официалния фиксинг на Централната банка.

Промяната беше направена, за да се прекратят случаите "чейндж" бюрата да дават подвеждаща информация на таблата си и да купуват еврото по 1.60-1.80 лв. Въпреки това хитростите на обменните бюра не спряха.

Дори верига обменни бюра се водят собственост на финансова къща, тъй като дейността й не попада под обхвата на новите регулации.

Това предизвика Националната агенция за приходите да се свърже с Българска народна банка, която надзирава финансовите къщи. Тази седмица се очаква решението на БНБ относно тези опити за заобикаляне на правилата.