Очаква се днес Фед да понижи нивото на лихвите в най-голямата световна икономика за пръв път от юни 2003 година насам.

Консенсусните очаквания са за понижението на лихвите с двадесет и пет процентни пункта, до ниво от 5% на годишна база, но част от анализаторите прогнозират дори половин процентен пункт.

Действие по промяна на лихвите в САЩ би било и първото такова от юни 2006 година насам, когато от резерва за последен път повишиха нивото им в борбата си срещу инфлацията.

На фона на очакванията за намаляването на лихвите, бившият председател на резерва - Алън Грийнспан прогнозира завръщането на инфлационния натиск при евентуално подобно действие.

В очакване на решението на резерва щатските индекси завършиха вчерашния ден с понижения, като технологичният Nasdaq загуби 0.8% от стойността си, до ниво от 2 581.66 пункта, докато този на "сините чипове" - Dow Jones намали стойността си с 0.3%, до ниво от 13 403.42 пункта.

Понижение през днешния ден регистрираха и азиатските такива, като японският основен индекс Nikkei 225 загуби 2% от стойността си, до ниво от 15 801.80 пункта. Загуба от 1.8% претърпя и корейският основен индекс.

След достигането си на нови рекордни нива на търговия, еврото отбеляза известен спад спрямо долара в очакването на решението за лихвите в най-голямата световна икономика.

Към момента единната валута се търгува на нива от около 1.3845 долара за едно евро, на фона на нивата си от късно снощи при 1.3865 долара за евро.

Междувременно цената на петрола се повиши до нов рекорден максимум при ниво от над 81 долара за барел, като по-нататъшното движение на суровината също ще се предопредели от решението за лихвите, както и от данните за запасите на ценната суровина в най-голямата световна икономика, които ще бъдат оповестени утре.