Очаква се ФЕД още веднъж да намали лихвения процент

711
Очаква се ФЕД още веднъж да намали лихвения процент

Федералният Резерв на САЩ, който стартира агресивно в борбата си с кредитната криза и слабата икономика, може би ще остави лихвените проценти непроменени за известно време, след като направи още едно намаление с 25 базисни пункта, предава Associated Press.

Председателят на ФЕД, Бен Бернанке и неговите колеги приключват двудневната си среща в сряда, а очакванията на финансовите пазари са, че след дискусиите ще последва изявление за намаляване на основната лихва с 25 базисни пункта.

Това ще бъде седмото намаление от миналия септември когато централната банка на САЩ започна борбата с кредитната криза и нарастващата вероятност от рецесия.

ФЕД направи три намаления от по 25 базисни пункта и едно намаление от 50 базисни пункта за период от осем седмици между средата на януари и средата на март. Това бяха и най-агресивните действия на централната банката по отношение намаление на лихвените проценти от четвърт век насам.

Очаква се обаче ФЕД да отговори с по-малко агрресивно намаление от 25 базисни пункта на тази среща, тъй като финансовата криза изглежда отслабна, а и поради нарастващите опасения от инфлация.

Намаление с 25 базисни пункта би свалило основната лихва до 2%, което ще представлява намаление от 3 процентни пункта, в сравнение с 18 септември, когато ФЕД започна намаленията.

Намаление с 25 базисни пункта би предизвикало подобно орязване и на основния лихвен процент на банките, който е в основата на лихвите по милиони потребителски и бизнес заеми и в момента възлиза на 5.25%.

Каквото и решение да бъде взето тази седмица, частни икономисти вярвят, че то ще остави вратата отворена за бъдещи намаления на лихвите с цел да бъде избегната ситуацията от октомври, когато ФЕД даде сигнали, че няма да намалява лихвите, след което му се наложи да наваксва.

И докато много икономисти вярват, че страната е в рецесия, очакванията са, че тя няма да продължи дълго и ще прключи това лято. Ако това се окаже вярно, ФЕД може да остави лихвените проценти непроменени до края на годината и следващия ход на банката може да бъде увеличение на лихвите през следващата година, когато икономиката се стабилизира.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg