По-рано днес в хотел Park Hyatt във Виена започна срещата на министрите на страните-членки на ОПЕК.

Преди нея иракски представител заяви на влизане в хотела: „Днес ще имаме сделка“. Именно този оптимизъм за намаляване на добива с около 1 – 1.2 млн. барела дневно провокира вчерашното покачване в цената на черното злато.

„Оптимист съм", каза итанският петролен министър Биян Зангане, допълвайки, че до този момент не е постъпвало искане към неговата държава да намали добива си.

През септември 14-те държави членове на ОПЕК са произвели 33.64 млн. барела, докато желанието е това ниво да бъде намалено до 32.5 – 33 млн. барела, което, от своя страна, може да доведе до ръст на котировките.

Разногласията сред членовете на ОПЕК обаче са налице. Иран и Ирак изявяват желание да добиват повече петрол, докато Саудитска Арабия не е склонна да намали дневния си добив с повече от 0.5 млн. барела, въпреки желанието на останалите държави този спад да е с поне 1 млн. барела петрол.

Анализатори от Morgan Stanley и Macquarie са на мнение, че ако не последва сделка в идните часове, то цената на петрола в следващите седмици и месеци ще се насочи към ниво от 35 долара за барел.

„Цената дори може да падне и до 20 долара за барел“, заяви вчера в интервю за Bloomberg Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects.

Припомняме, че големите петролни производители се нуждаят от значително по-високи цени в петрола, като в случая със Саудитска Арабия това ще доведе до намаляване на бюджетния им дефицит.

Желанието на Саудитска Арабия е цените да се повишат до поне 60 долара за барел, поради което оттам предлагат на Иран да намалят добива си до 3.7 млн. барела, при настоящите 3.97 млн. барела.