Панама би искала да въведе еврото като законно разплащателно средство, заяви днес панамският президент Рикардо Мартинели Берокал, цитиран от информационното издание Лента.ру.

Той каза това на среща с германския канцлер Ангела Меркел.

В Панама, чиято национална валута се нарича балбоа, в свободно обращение е американският долар.

Мартинели не посочи подробности около желанието на южноамериканската страна да въведе еврото, но изрази "пълно доверие" в икономиката на Германия и еврозоната.

Дълговата криза във валутния съюз скоро ще свърши, отбеляза панамският президент. Икономиката на Панама, където доларът на практика е основна валута, е сред най-бързо растящите в Латинска Америка.

През 2011 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 10.6% благодарение на дейностите, свързани с разширяването на Панамския канал, съобщава БТА.

Сега еврото е фактическа валута в няколко страни, които не са членки на еврозоната и Европейския съюз, като Черна гора и Косово, чийто международен статут все още не е изяснен.

Освен тях единната европейска валута се използва и в държавите джуджета Монако и Андора, както и в някои настоящи и бивши колонии на европейски срани като Нова Каледония.