Валутните пазари в Източна Европа бяха ударени вчера от панически вятър на фона на световната финансова криза със силен спад на полската злота, унгарския форинт и румънската лея до такава степен, че Националната банка на Румъния бе принудена да
извърши интервенция на пазара в подкрепа на валутата си, предаде Франс прес.

Румънската централна банка се намеси вчера на валутния пазар, като продаде евро, за да подкрепи леята, според агенция Медиафакс. Централната банка определи курс от 3.76 леи за евро на фона на 3.82 леи за евро ден преди това.

"Обезценяването на злотата се дължи на общата ситуация в момента, на отлива на капитали от пазарите в страните с нововъзникващи пазарни икономики, но и на слуховете около унгарската банка OTP, които отслабиха форинта", коментира анализатор от банка BGZ.

Полската валута изгуби спрямо еврото и се разменяше при курс от 3.1814 злоти за едно евро, а спрямо долара спадна до 2.65 злоти.

В Унгария форинтът поевтиня до 272 форинта за едно евро. "Отливът на капитали от Унгария е изцяло свързан с паниката (по световните пазари) и няма никакви реални основания", коментира анализатор от Rаifеisen Bank в Будапеща.

В Словакия и Чехия националните валути бяха пощадени от вчерашната вълна.

Източник: БТА