Новата седмица започна трудно за австралийския долар на фона на повишената политическа несигурност, докато намаляващите опасения около брекзит дадоха стабилност на британския паунд и другите основни валути.

Паундът поскъпна до 1.3302 долара, стабилизирайки се след 11-процентния си спад до 31-годишно дъно от 1.3122 долара преди седмица след референдума за излизане от ЕС.

Макара и далеч по-малко драматични, проведените вчера избори в Австралия не излъчиха ясен победител след преброяването на повече от две трети от гласовете. На челните страници на някои австралийски таблоиди излязоха заглавия като „Настъпва хаос“.

Това даде на инвеститорите лесно извинение да разпродават австралийския долар, който първоначално поевтиня до 0.7410 щатски долара в ранната търговия, в сравнение с 0.7495 в петък. След това австралийският долар скочи до 0.7499.

Близо 37% от икономистите, участвали в проучване на Reuters през миналата седмица, очакват Централната банка на Австралия да остави основната си лихва без промяна на рекордно ниското ниво от 1.75%.

По отношение на другите валути, основното последствие от брекзит е, че инвеститорите вече не очакват Федералният резерв да вдига лихвите до края на годината, докато в същото време други водещи централни банки се очаква да облекчат допълнително паричната си политика.

Еврото се търгуваше на ниво от 1.1130 спрямо долара, в сравнение с 1.1139 в петък, и остава почти без промяна спрямо йената на ниво от 114.31. Доларът се търгува без особена промяна спрямо японската валута на ниво от 102.62 йени.

Според някои трейдъри обаче последствията от брекзит могат да станат ясни след известно време, особено ако нищо конкретно не бъде направено след референдума, в това число и кога и как ще се случи излизането на Великобритания от ЕС.

Днес пазарите в САЩ са затворени заради Деня на независимостта и обемите на търговия се очаква да бъдат ограничени. В Азия също не се очакват данни, които да раздвижат търговията.