Венецуела купи за първи път от Боливия пет тона соево масло, като заплати за стоката в условната парична единица - сукре, информира РИА Новости.

Централните банки на двете държави извършиха електронното плащане, като лично от Ла Пас и Каракас процесът бе наблюдаван от президента на Боливия Ево Моралес и колегата му от Венецуела Уго Чавес.

Стойността на условната парична единица за разплащане между членовете на Боливарската алтернатива за страните от Америка (ALBA) - сукре, чиято съдба е да замени щатския долар, е 1.25 долара.

Решението за въвеждане на обща парична единица бе взето от участниците в ALBA на 26 ноември 2008 г. в Каракас. Според държавите в ALBA, новата валута ще противодейства на финансовата криза и ще позволи бягството от долара при търговския им стокообмен.

ALBA бе създаден по инициатива на лидерите на Куба и Венецуела Фидел Кастро и Уго Чавес през 2004 г. като отговор на американската инициатива за свободна икономическа зона между двете Америки. В състава на ALBA влизат страни като Венецуела, Куба, Боливия, Еквадор, Никарагуа, Доминиканската република, Сейнт Винсент и Гренадини, Антигуа и Барбуда.

Лидерът на Венецуела Уго Чавес нарече решението да се използва сукре за разплащане с Боливия „историческо".

„Присъстваме на историческо събитие, когато се завръща нашата икономическа независимост. Доларът повече не ни е нужен в нашите търговски взаимоотношения", заяви Чавес.

Ево Моралес подкрепи думите на Чавес.

„Тази операция ни позволи да се освободим от завсимостта от Международния валутен фонд", отбеляза Моралес.

Сукре бе използван за първи път през февруари тази година, когато бе извършена доставка на венецуелски ориз за Куба.