Азиатските индекси се повишиха днес, но са на път да запишат седмични понижения, тъй като инвеститорите предпочита активите убежища поради опасенията, че Великобритания може да излезе от ЕС.

Кампанията за предстоящия в четвъртък референдум, която засенчи срещите на централните банки на САЩ и Япония през тази седмица, бе временно преустановена, след вчерашното убийство на британския депутат Джо Кокс.

Британската валута, която напоследък е доста волатилна, поскъпна с 0.4% спрямо долара до 1.4255 като според анализатори смъртта на проевропейски настроената Кокс може да генерира нагласи за оставане в ЕС сред гласоподавателите.

Индексът MSCI Asia-Pacific, които следи представянето на акциите в азиатско-тихоокеанския регион нараства с 0.8%, но губи близо 2.5% за седмицата.

Китайският CSI 300 бележи повишение от 0.9%, докато Shanghai Composite добави 0.7%. Това им помогна да ограничат загубите си от началото на седмицата до 1.3% и 1.2%, респективно.

Хонконгският индекс Hang Seng се повиши с 0.8%, но върви към седмично понижение от 4%.

Уолстрйт записа ръст вчера като S&P 500 изтри загибите си през деня и прекъсна петдневната си губеща серия.

Японският индекс Nikkei днес нараства с 1.6%, с което ограничи част от загубите си от последните дни. Индексът обаче върви към седмично понижение от 5.5%.

Днес японският финансов министър Таро Асо заяви, че е сериозно загрижен за "еднопосочните, бързи и спекулативни движения" които се наблюдават на валутния пазар и че би реагирал, ако е необходимо, за да гарантира стабилността на валутите.

Доларът си върна част от изгубеното днес, нараствайки с 0.3% до 104.57 йени, но въпреки това губи 2.2% за седмицата.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, бележи понижение от 0.2% за деня.

Еврото днес добави 0.7% към стойността си до 117.845 йени, но въпреки това поевтинява с над 2% за седмицата. В четвъртък еврото проби тригодишното дъно от 115.51 спрямо долара.

Цената на петрола днес нарасна за първи път от седем дни, след като опасенията около евентуалното излизане на Великобритания от ЕС намалява. Вчера петролът поевтиня с близо 4%.

Щатският лек суров петрол днес поскъпва с 0.7% до 46.52 долара за барел, докато петрола от сорта брент се оскъпи с 1% до 47.66 долара за барел. И двата сорта отчетоха загуби от по около 1056 в предходните шест сесии.

Златото добави 0.1% към стойността си до 1 279.70 долара за тройунция.