В края на настоящата седмица паундът се понижи до най-ниската в историята си стойност спрямо еврото, от въвеждането на единната валута.

Това стана в резултат на повишените очаквания от страна на инвеститорите, че Английската Централна Банка ще прибегне до по-нататъшно понижение на краткосрочните лихви в страната.

От постигнатата си на 23 януари най-висока стойност спрямо еврото, паундът е загубил 10%, като се насочва към първото си годишно понижение спрямо еврото от 2004 година насам.

Спадът на британската валута стартира, след като през тази седмица стана ясно, че гласовете на представителите в срещата на АЦБ са били 9 към 0 в полза на понижение на лихвите в страната.

Тази единодушност кара голяма част от пазарните участници да очават и по-нататъшно понижение на лихвите във Великобритания.

Някои анализатори дори изразяват мнение, че през януари или февруари можем да станем свидетели на ново понижение на краткосрочните лихви.

Тези очаквания се подхранват от края на бума на пазара на имотите в страната, както и относително ниското ниво на инфлацията, които позволяват на централната банка да предприеме подобни действия. Забавянето в сектора на недвижимите имоти в страната може да доведе до сериозно забавяне и на ръста на британската икономика.

През седмицата паундът се понижи до 72.56 пенса за едно евро, прекрачвайки най-ниската си стойност от 72.53 пенса постигната през май 2003 година. Някои анализатори прогнозират дори по-нататъшно поскъпване на еврото спрямо паунда и достигането на нива от 73 пенса за евро в началото на следващата година.

На шести декември централната банка понижи нивото на лихвите с 25 базисни пункта до 5.5% на годишна база, което бе и първото й подобно действие от две години насам.

През настоящата седмица британската валута се понижи и под психологическото ниво от 2 долара за паунд за пръв път от три месеца насам и спрямо щатската валута.

Края на седмицата паундът завърши при ниво от 1.9831 долара, което бе близо до най-ниските му стойности от август насам.