Британските пазари се сринаха днес, а паундът падна до 31-годишно дъно, което бе най-голямото понижение за валутата в историята. Британските фючърси сочат за рязък спад при отварянето на пазарите, след като британците гласуваха за напускането на ЕС.

Британските държавни облигации също бяха разпродадени, което вдигна лихвите по тях.

Паундът бе стигнал връх от над 1.5 спрямо долара, след като социлогическите проучвания показваха, че страната ще остане в ЕС, но се обезцени със 17 цента от върха си, след като започнаха да излизат окончателните резултати.

Поевтиняването на британската валута с близо 10% бе историческо. Това е най-големият спад от 70-те години насам.

Спадът е по-голям дори от „Черната сряда“ през 1992 г., когато милиардерът Джордж Сорос изигра основна роля за изваждането на паунда от Валутния механизъм.

Лондонски банкери, които са работили цяла нощ, споделят пред Reuters, че не са виждали подобна волатилност при британските активи.

"Върнахме се в 1985 г.," казва Ник Парсънс от NAB.

"Валутата се обезцени с 10% за шест часа. Това е просто забележително, а гласуването в полза на напускане води до екзистенциална криза за Европа," според него.

Паундът поевтиня до 1.3305 спрямо долара, което бе най-ниското ниво от септември 1985 г. Британската валута се обезцени с 6% спрямо еврото и с 15% спрямо йената.

Банките вероятно ще бъдат в центъра на вниманието, след като цените на акциите в Хонконг на HSBC и Standard Chartered паднаха с 10% в азиатската сесия.

Платформата за търговия с облигации Tradeweb отвори по-рано от обикновеното в петък, а първоначалните данни сочеха за скок в лихвата по 10-годишните британски държавни облигации - до 1.57%, в сравнение с 1.38% в четвъртък.

Във всички големи международни и британски банки в Лондон, в това число Citi, Deutsche Bank, JPMorgan, Goldman Sachs и Barclays, част от служителите са работили през нощта или пък са били в готовност да приемат обаждания от клиентите.

Банките бяха предупредили клиентите за волатилността, което може да доведе до големи гапове при цените. От Barclays спряха да приемат "stop loss" поръчки за паунда по-рано сутринта, което е изключително рядък ход от страна на една от шестте големи банки, които доминират на валутния пазар.

Инвеститорите в момента се подготвят за евентуални интервенции от страна на централните банки или финансовите министерства за стабилизиране на пазарите. Засега обаче няма нищо конкретно.