Международната рейтингова агенция S&P понижи кредитния рейтинг на четири гръцки банки два дни, след като понижи с две степени рейтинга на затъналата в дългове страна, задълбочавайки още повече рисковия й статут, предаде Асошиейтед прес. Това са Alpha Bank, Piraeus Bank, EFG Eurobank Ergasias и National Bank of Greece.

Агенцията посочва, че според нея има засилваща се опасност от възможно преструктуриране на дълга на правителството, а бизнес и финансовите профили на четирите банки могат да бъдат отслабени от влошаването на икономическата и оперативна среда.

Според резултатите от стрес-тестовете, на които бяха подложени ирландските банки, те ще се нуждаят от общо 24 млрд. евро, за да се справят с потенциални загуби при ново влошаване на икономическата обстановка. Шефът на Централната банка на Ирландия - Хонохан каза, че трябва да има значително ново повишение на капитала на основните ирландски банки, за да се възстанови доверието към ирландската банкова система. Ирландия има още 35 млрд. евро от спасителната финансова помощ, отпусната от ЕС и МВФ, които ще покрият установените нужди. След новината разликата между лихвата на 10 г. облигации на Германия и Ирландия се разшири до рекордните 687 пункта.

Министърът на финансите на Португалия заяви, че положението на държавата е по-тежко отколкото преди седмица. Страната не успя да се вмести в бюджетната рамка за 2010 г., като това увеличава натискът върху инвеститорското доверие в страната и поставя допълнителен такъв върху правителството да търси международна помощ. Освен икономическа, Португалия е изправена и пред политическа криза, след като премиерът подаде оставка миналата седмица, заради отказа на опозицията да приеме новия пакет от мерки за бюджетни съкращения.

Дефицитът по платежния дефицит на Испания се разшири до -6.58 млрд. евро, спрямо 3.07 млрд. евро. Според изявления на дилъри са налице масирани продажби на облигации на европейски държави, в това число на облигации на Италия и Испания.

На другия полюс от икономическа гледна точка е Германия, чиито трудов пазар се е подобрил рязко през март. Нивото на безработица е спаднало до рекордните 7.1%, подкрепяйки по този начин икономическото развитие на страната. Участниците на пазара прогнозират общия брой на безработните да спадне под 3 млн. до юни и да остане остане на това ниво поне до ноември. Кризата в Япония не се очаква да окаже влияние в страната, тъй като търговските взаимоотношения между двете страни не са значителни.

Производството в Япония се е понижило с най-голяма скорост за последните 9 години, през месец март, подчертавайки по този начин очакванията за свиване на икономиката след опустошителното земетресение в страната. Индексът на бизнес климата спадна от 52.9 пункта до рецесионното ниво от 46.4, най-голям спад в историята му. Прекъсването в електрозахранването след бедствието заплашва да влоши допълнително спада в икономиката на Япония. Японски анализатори очакват страната да влезе в рецесия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД