Днес азиатските капиталови пазари прекъснаха тридневния си ръст, а цените на металите и петрола паднаха на фона на опасенията, че Европа няма да се справи с дълговата си криза и че икономическият спад в Китай се задълбочава, информира Bloomberg.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific отчиташе понижение от 0.6% по-рано днес. Щатският S&P 500 падна с 0.1%. Петролът поевтиня с 0.3% от най-високото си ниво от близо три седмици. Цената на цинка падна с 1.9% в Лондон след седемдневно повишение, а цените на никела, алуминия и медта също паднаха. Японската йена поскъпна спрямо 11 от 16-те основни валути.

Германският конституционен съд трябва да вземе решение утре за участието на страната в европейския спасителен фонд, докато гръцките политици отново ще решават за исканите ограничения на разходите.

Инвеститорите също така очакват да видят дали Федералният резерв на САЩ ще предприеме стъпки за подсилване на икономиката на срещата си през тази седмица. Macquarie Group Ltd. занижи прогнозата си за икономическия растеж на Китай, а продажбите на автомобили в страната не оправдаха очакванията във втори пореден месец през август.

Съотношението на поевтиняващите и поскъпващите акции в индекса MSCI Asia Pacific беше три към едно. На 7 септември индексът отчете най-големия си ръст през тази година, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги обяви програмата за изкупуване на държавни облигации.