Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са отбелязали по-малко от очакванията понижение през изминалия месец април, посочиха данни на търговското министерство на страната.

За месеца спадът на показателя възлиза на 0.5%, в резултат на голямото понижение в сектора на търговския аерофлот и автомобилния сектор.

Без да се отчитат въздействието на тези два изключително волатилни сектора обаче, поръчките на дълготрайни стоки са се повишили с 2.5% през изминалия месец, като това е най-голямото им повишение от девет месеца насам.

Поръчките на оборудване за сектора на електрониката са скочили с 27.8%, като са отбелязали най-голямото повишение в историята на показателя.

Друг положителен знак е повишението на дълготрайните стоки, без да се отчитат правителствените поръчки, като тук повишението възлиза на 4.2% или най-голямото от миналия декември насам.

Спадът на показателя бе близо една трета от прогнозираното от анализаторите понижение за месеца.

Данните се възприеха положително от пазара, като доведоха до задълбочаване на поскъпването на долара спрямо еврото. Единната валута се разменя на нива от около 1.5625 долара за едно евро, след като вчера се търгуваше на нива с около цент по-високи.