Потребителските разходи в САЩ са се повишили с 0.2% през октомври, което бе и най-слабото от юни месец насам.

За сравнение, през септември показателят отбеляза ръст от 0.3%. Такова повишение на потребителските разходи анализаторите очакваха да бъде регистрирано и през настоящия месец.

В същото време личните доходи на населението са се повишили с 0.2% през изминалия месец, или отново най-слабата им стойност от шест месеца насам.

Слабите данни за разходите в САЩ, както и при доходите, се очаква да внесат нови притеснения в анализаторите относно развитието на най-голямата световна икономика, коментират специалисти.

На фона на растящите опасения обаче, относно разразяването на рецесия в най-голямата световна икономика, вчера председателят на Фед заяви, че очаква слабостта на щатската икономика, предизвикана от кризата на имотните пазари, да е временно явление.

Потребителските разходи в САЩ са сред най-наблюдаваните показатели за развитието на икономиката, като те допринасят за около две трети от икономиката на страната.

Лошите данни бяха поредното доказателство за слабостта на щатската икономика, както и за това, че Фед най-вероятно ще понижи нивата на лихвите за пореден път при следващото си заседание.