Потребителските разходи в САЩ са се повишили с повече от очакванията през август, което бе една от малките добри новини за развитието на щатската икономика през последните седмици.

През изминалия месец показателят е отбелязал повишение от 0.6% на месечна база, което бе значително над очакванията за ръст от 0.4%. В същото време ръстът бе и най-добрият за последните четири месеца.

Личните доходи са отбелязали повишение от 0.3%, което бе леко под средните очаквания на анализатори и инвеститори за скок на показателя от 0.4%.

Добрите данни за потребителските разходи се очаква да намалят притесненията за изпадане на най-голямата световна икономика в рецесия, повлечена от силното забавяне на пазара на недвижими имоти в страната.

Малко по-късно днес ще бъде изнесен и индексът на потребителското доверие на мичиганския университет.

През изминалата седмица Фед изненадващо намали нивото на краткосрочните лихви в САЩ с половин процентен пункт, при очаквания за спад от двадесет и пет процентни пункта.

Отделни данни посочиха, че основният индекс на потребителски цени, който не отчита измененията в цените на храните и горивата се е повишил с 1.8% през август на годишна база, което е в рамките на комфорт за Фед между 1 и 2%.

През февруари показателят изненадващо ускори темпа си на нарастване до 2.5% на годишна база.

За тримесечието между април и юни щатската икономика регистрира ръст от 3.8%, като за настоящото се очаква той да възлезе на около 2.5% на годишна база.