Потребителското довери в САЩ се понижава до 10-месечен минимум

435
Потребителското довери в САЩ се понижава до 10-месечен минимум

Потребителското доверие в САЩ се е понижило до 10-месечен минимум през юни, в резултат основно на значителното повишение на цените на бензина в най-голямата световна икономика.

Индексът на потребителското доверие е възлязъл на 81.4 пункта през настоящия месец, на фона на 87.1 пункта през май, като това бе и най-ниската му стойност от миналия август, посочиха данните.

Допълнително негативно въздействие върху потребителското доверие е оказало и продължаващото слабо представяне на пазара на недвижимите имоти в САЩ. Анализатори коментират, че съществуват твърде много неизвестни относно развитието на щатската икономика, които водят до влошаване на нагласите на потребителите.

Намаляването на потребителските очаквания стават реалност и на фона на рекордно ниския рейтинг на президента Буш, който през юни е възлязъл на едва 32%.

По отношение на политиката на администрацията на Буш относно икономиката, тя среща одобрение от едва 37% от населението на страната.

Анализаторите прогнозират ръст на щатската икономика между 2.3 и 3% през настоящото тримесечие април-юни, въпреки изключително слабото й представяне през предходните две тримесечия.

Индексът на текущите икономически очаквания е възлязъл на 96.8 пункта през юни, в сравнение със стойността му от 113.2 пункта през май.

Цената на бензина в началото на юни възлезе на 3.16 долара по щатските бензиностанции, като в края на май суровината се повиши моментно до рекордните 3.21 долара за галон.

Индексът относно потребителската склонност за инвестиции също е отбелязал значително понижение до 86.1 пункта през юни, на фона на стойността му от 107.5 пункта през май.

Данните допринесоха за известно поевтиняване на долара спрямо останалите основни валути, след като днес "зелените пари" поскъпнаха до двумесечен максимум спрямо еврото.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg