Потребителското доверие в Германия се е понижило за пръв път от шест месеца насам, след нестабилността на финансовите пазари в световен мащаб.

Индексът на доверието на института GfK AG, базиран на изследването на мнението на 2000 потребителя се е понижило до 7.6 пункта от 8.5 през август. Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за стойност на показателя между 8.5 и 8.7 пункта.

Изнесените днес данни бяха поредното доказателство, че немската икономика губи от набраната си скорост.

До голяма степен, негативно въздействие оказват и високите лихви в Еврозоната, както и очакванията за още едно тяхно повишение до края на годината, в борбата на европейската централна банка срещу инфлацията.

Понижение е отбелязал и индексът относно бъдещите очаквания, понижил се до 48.4 пункта за септември от 64.8 пункта месец по-рано. Индексът, сочещ склонността към потребление, се е понижили до 6.4 от 9 пункта.

Кредитният пазар в Европа регистрира значителна нестабилност, след като няколко големи европейски банки признаха за значителни затруднения в САЩ и нараснал брой на лошите кредити там.

Европейската централна банка, както и други централни банки по света инжектираха във финансовата система над 350 млрд. долара, за да предотвратят финансов колабс.

Намаляващата безработица в Европа е фактор обаче, който може да промени нагласите на потребителите. Безработицата в Германия се очаква да се е понижила до 8.9% през август, на фона на нивото й от 9% месец по-рано. Данните ще бъдат официално оповестени утре.

През настоящото тримесечие се очаква немската икономика да ускори ръста си до 0.4% в сравнение с 0.3% през предходното тримесечие на годината.