Потребителското доверие в Германия се е повишило до шестмесечен максимум, посочиха данни на института GfK. Индексът на потребителското доверие за юли, базиран на отговорите на около 2 000 германци, се е повишил до 8.4 пункта, в сравнение сys 7.4 пункта през юни.

Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха показателят да възлезе на 7.8 пункта за следващия месец.

Повишението на показателя се предопределя от добрите очаквания за ръст на най-голямата европейска икономика, където безработицата се е понижила до шестгодишен минимум при ниво от 9.2%.

Индексът относно склонността на потребителите да харчат се е повишил до 13.2 пункта за юли, в сравнение със стойността му от 9.1 пункта през юни.

През юни обаче индексът на института Ifo относно бизнес доверието се понижи с повече от очакванията, като машинните поръчки регистрираха първото си понижение от три месеца насам през април.

Все още, като заплаха пред немската икономика се явяват очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в еврозоната, в резултат на които еврото поскъпна с 4% спрямо долара от началото на годината.

Към момента едно евро се разменя на нива от около 1.3460 долара, след като по-рано днес достигна най-ниска стойност от 1.3433 долара за едно евро.

Значително поскъпна единната валута спрямо долара в края на миналата седмица.