Потребителското доверие в САЩ се е понижило през ноември, посочиха изнесени вчера данни. Индексът на потребителското доверие се е понижил до 87.3 пункта, което бе и четвъртото му поредно месечно понижение и най-ниската му стойност от две години насам.

През октомври стойността на показателя бе в размер на 95.2 пункта. Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за стойност от 91.5 пункта през настоящия месец.

До голяма степен понижението в потребителското потребление продължава да се предопределя от проблемите на ипотечните пазари в САЩ, както и очакванията за слаби продажби през коледните празници.

Допълнително негативна тенденция се внася и от силната волатилност на финансовите пазари и спада на щатските индекси през последните седмици.

Индексът на текущите условия също се е понижил до 115.4 пункта през ноември, в сравнение със стойността му от 118 пункта през октомври.

Индексът на икономическите очаквания, сочещ очакванията за развитието на най-голямата световна икономика през следващите шест месеца, също се е понижил до 68.7 пункта от 80 пункта през миналия месец.

Пазарът обаче широко пренебрегна негативните данни за потребителското доверие, като щатските индекси регистрираха повишение през вчерашния ден, като Dow Jones се повиши с 1.4%, или 182.16 пункта, до ниво от 12.925.60 пункта.

Изнесен вчера доклад за спад в цените на недвижимите имоти през третото тримесечие също внесе известна доза притеснения сред инвеститорите.

През изминалото тримесечие бе отбелязано най-голямото им понижение от над двадесет години насам, като за периода цените на недвижимите имоти са се понижили с 4.5% на годишна база.

Доларът отбеляза ръст спрямо останалите основни валути въпреки негативните данни. Еврото се понижи до нива от около 1.4740 долара, или спад от над един цент спрямо вчерашните му нива на търговия.