Потребителското доверие в САЩ се е понижило до най-ниската в историята си стойност, посочиха изнесени данни. Индексът RBC Cash Index се е понижил до 56.3 пункта в началото на януари, в сравнение със стойността му от 65.9 пункта през последния месец на миналата година.

Това бе и най-ниската стойност на показателя от началото на изчисляването му през 2002 година.

За сравнение, през януари миналата година той възлизаше на значителните 95.3 пункта.

Няколко фактора са въздействали за влошаването на очакванията. На първо място това е била слабостта на трудовия пазар в най-голямата световна икономика. Равнището на безработица се повиши до двугодишен максимум при ниво от 5%, показват изнесени миналата седмица данни.

В същото време слабостта на пазара на недвижимите имоти се очаква да продължи и през настоящата година, което да продължи да тежи на щатската икономика.

Високите енергийни цени подхранват равнището на инфлацията и са друг фактор, натежал върху очакванията на потребителите за развитието на икономиката на страната.

Миналата седмица цената на петрола за пръв път се повиши над психологическото ниво от 100 долара за барел.

През изминалата година потребителското доверие в САЩ регистрира сериозно понижение.

Индексът на текущите икономически условия също се е понижил през януари, достигайки стойност от 78.9 пункта, което бе и най-ниската му такава от март 2003 година насам.