Потребителското доверие в САЩ се понижава до един и половина годишен минимум

497
Потребителското доверие в САЩ се понижава до един и половина годишен минимум

Потребителското доверие в най-голямата световна икономика – щатската се е понижило до един и половина годишен минимум през септември, като все повече хора се тревожат за проблемите на ипотечния пазар.

Индексът RBC Cash Index, следящ потребителското доверие, се е понижил до 71.1 пункта през септември, което е силен спад, в сравнение с регистрираната му месец по-рано стойност от 89.3 пункта, посочиха изнесени данни. Това бе и най-ниското ниво на показателя от май 2006 година насам.

Понижението се е предопределило и след данните за заетостта в САЩ, изнесени през изминалата седмица, отчели първото от четири години насам понижение в новосъздадените работни места през август.

Все още много инвеститори обаче се надяват, че по-нататъшно влошаване на щатската икономика би могло да се избегне при евентуално понижение на лихвите от страна на ФЕД на следващото му заседание.

Подобни действия биха успокоили до голяма степен потребителите и могат да допринесат за повишаването на потребителското доверие в оставащите до края на годината месеци.

Индексът на текущото състояние на икономиката се е понижил до 90.5 пункта през септември, в сравнение със стойността му от 105.6 пункта през август.

Склонността на потребителите към инвестиции също се е понижила значително, като е намаляла до 88.3 пункта, от 97.9 пункта месец по-рано.

Основните притеснения на анализаторите са, че влошаването на потребителските очаквания би могло да се изрази в намаляването на разходите им, което е и в основата на ръста на щатската икономика. Подобно действие би забавило силно ръста и дори може да доведе до рецесия.

През настоящото тримесечие ръстът на щатската икономика се очаква да възлезе на 2%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg